Nr. 2170 - privind demersul de înregistrare a candidaţilor la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pentru circumscripția națională din partea Partidului Regiunilor din Moldova, a simbolului electoral şi confirmarea reprezentantului cu drept de vot consultativ în Comisia Electorală Centrală şi a persoanei responsabile de finanțe (trezorierul)

  • 28.01.2019
  • 1860
  • 0

H O T Ă R Î R E

privind demersul de înregistrare a candidaţilor la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pentru circumscripția națională din partea Partidului Regiunilor din Moldova, a simbolului electoral şi confirmarea reprezentantului cu drept de vot consultativ în Comisia Electorală Centrală şi a persoanei responsabile de finanțe (trezorierul)

 

La 21 ianuarie 2019, președintele Partidului Regiunilor din Moldova a depus la Comisia Electorală Centrală un demers prin care solicită înregistrarea listei de candidați la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în circumscripția națională din partea Partidului Regiunilor din Moldova (în continuare – lista de candidați), cu următoarele documente anexate:

1. Procesul-verbal nr. 1 al ședinței Congresului nr. V al Partidului Regiunilor din Moldova din 9 ianuarie 2019, în cadrul căreia au fost desemnați 55 de candidaţi pentru funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pentru circumscripția națională la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019;

2. Lista candidaților la funcția de deputat în Parlament pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, inclusiv versiunea electronică a listei;

3. Datele biografice ale candidaţilor;

4. Declaraţiile de avere şi interese personale ale candidaților pentru ultimii 2 ani anteriori anului în care se desfășoară alegerile;

5. Certificatele de integritate eliberate de către Autoritatea Națională de Integritate;

6. Copiile de pe actele de identitate ale candidaților;

7. Demersul privind confirmarea domnului Mihail Butnari în calitate de reprezentant cu drept de vot consultativ în Comisia Electorală Centrală pentru perioada electorală, cu dreptul de a exercita în numele Partidului Regiunilor din Moldova toate actele procedurale conform legislației procesual-civile, inclusiv dreptul de a reprezenta în instanțele de judecată, de a semna cererea și de a o depune în judecată, de a renunța total sau parțial la pretențiile din acțiune, de a majora sau reduce cuantumul acestor pretenții, de a modifica temeiul sau obiectul acțiunii, de a o recunoaște, de a recurge la mediere, de a încheia tranzacții, de a intenta acțiune reconvențională, de a ataca hotărîrea judecătorească. La demers este anexat actul ce atestă deținerea studiilor juridice;

8. Demersul privind confirmarea doamnei Liudmila Moscviciova în calitate de persoană responsabilă de finanțe (trezorier).

Totodată, a fost prezentat simbolul electoral pentru imprimare în buletinul de vot – imaginea a trei palme împreunate, pe margini semnul este încrustat cu o inscripție, în partea de sus, în limba română – „PARTIDUL REGIUNILOR DIN MOLDOVA”, iar în partea de jos, în limba rusă                  „ПАРТИЯ РЕГИОНОВ МОЛДОВЫ”.

La examinarea materialelor prezentate, s-au constatat următoarele.

Din cei 55 de candidați incluși în listă, 49 au depus, personal, declarațiile privind consimțămîntul de a candida la funcția de deputat în Parlament, confirmînd acest fapt prin semnătura aplicată în lista de evidență întocmită de Comisia de recepționare și verificare a documentelor din cadrul Comisiei Electorale Centrale, iar 6 candidați nu le-au prezentat, după cum urmează: Spijavca Igor de la poziția 25, Grumeza Nina de la poziția 33, Talpa Alexandr de la poziția 38, Mironov Alexandru de la poziția 47, Peșterean Ala de la poziția 48 și Chirița Vasili de la poziția 49.

De asemenea, nu au depus certificatele de integritate eliberate de  Autoritatea Națională de Integritate următorii 6 candidați: Cambur Natalia de la poziția 50, Tarabuța Liudmila de la poziția 51, Chersteniuc Irina de la poziția 52, Gladciuc Anatoli de la poziția 53, Ciubară Vasile de la poziția 54 și Ghieș Ludmila de la poziția 55.

Astfel, Comisia decide excluderea acestora din listă, iar candidații din listă de la poziția 26 pînă la poziția 32 se ridică cu o poziție, de la poziția 34 pînă la poziția 37 se ridică cu două poziții, de la poziția 39 pînă la poziția 46 se ridică cu trei poziții.

Respectiv, se constată că setul de documente este complet la 43 de candidați de pe listă, iar documentele acestora corespund prevederilor Codului electoral și ale Regulamentului privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, aprobat prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale nr. 1731 din 3 iulie 2018. Lista de candidați a fost întocmită cu respectarea cotei minime de reprezentare de 40 la sută pentru ambele sexe.

În conformitate cu prevederile art. 13, art. 15, art.18 alin. (2), art. 26, art. 41 alin. (2) lit. a), art. 46, art. 49, art. 53 alin. (4), art. 84, art. 85 din Codul electoral nr.1381-XIII din 21 noiembrie 1997 și pct. 43, pct. 46 din Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, aprobat prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale nr. 1731 din 3 iulie 2018, Comisia Electorală Centrală h o t ă r ă ş t e:

 

1. Se înregistrează 43 de candidaţi la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe lista Partidului Regiunilor din Moldova pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 în circumscripția națională, conform anexei.

2. Se înregistrează simbolul electoral pentru imprimare în buletinul de vot la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 - imaginea a trei palme împreunate, pe margini semnul este încrustat cu o inscripție, în partea de sus, în limba română – „PARTIDUL REGIUNILOR DIN MOLDOVA”, iar în partea de jos, în limba rusă „ПАРТИЯ РЕГИОНОВ МОЛДОВЫ”.

3. Se confirmă în calitate de reprezentant cu drept de vot consultativ în Comisia Electorală Centrală, pe durata perioadei electorale domnul Mihail Butnari.

4. Se confirmă în calitate de persoană responsabilă de finanțe (trezorier) doamna Liudmila Moscviciova.

5. Candidaţii înregistrați la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, care cad sub incidenţa prevederilor art. 13 alin. (3) din Codul electoral, îşi vor suspenda activitatea din funcţia pe care o deţin din momentul înregistrării.

6. Prezenta hotărîre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale şi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

 

Președintele

Comisiei Electorale Centrale                                                                                          Alina RUSSU

 

Secretarul

Comisiei Electorale Centrale                                                                        Veaceslav AGRIGOROAE

 

Chişinău, 28 ianuarie 2019

Nr. 2170