Prima conferință în domeniul electoral ”CICDE open talks: Democrația se învață – abordări inovative”

  • 30.11.2017
  • 2119
  • 0

Chișinău, CEC - La 29 noiembrie 2017 a avut loc prima conferință cu genericul ”CICDE open talks: Democrația se învață – abordări inovative”, la care au participat peste 150 de tineri, studenți, elevi și profesori. Conferința a fost organizată de către Centrul pentru Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) cu suportul proiectului “Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente” implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Olandei prin Programul Matra și face parte din campania de informare în domeniul electoral ”Particip! Învăț! Decid!” desfășurată de CICDE.

În cadrul evenimentului, președintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu a menționat: ”De voi, tinerii, depinde viitorul țării. Doar fiind implicat, inițial în partea de dezbateri, discuții, ulterior – prin luarea deciziilor, doar atunci putem vorbi că avem reprezentanți ai societății, care sunt bine informați și documentați, or asta este unul dintre obiectivele CEC, prin toate activitățile pe care le desfășurăm în vederea educării civice. Prin discursurile dvs. publice, vrem să motivați tinerii în vederea faptului și acțiunile de a fi activi, implicați și nu a fi indiferenți. Or, noi, echipa CEC, ne dorim să avem cetățeni informați și cetățeni care se implică foarte activ în procesul de decizie prin alegeri”. 

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a declarat: ”Democrația înseamnă implicarea activă a oamenilor în procesul de luare a deciziilor. Fiecare din noi, indiferent de etnie, gen, religie sau statut social are drepturi și instrumente pentru a se face auzit.”

Rata de participare joasă a tinerilor la alegerile naționale din 2016 denotă faptul că interesul tinerilor față alegeri și procesul electoral este mic, or prin acest eveniment se urmărește educarea și responsabilizarea tinerilor printr-o metodă interesantă, inovativă și captivantă, astfel încât ei să conștientizeze impactul participării sale active în procesul electoral.  

”Participarea activă a cetățenilor nu poate avea loc peste noapte,  atunci când persoanele ating vârsta de votare.  Acest lucru se învață făcând, acumulând zilnic experiență, analizând oportunitățile pe care le ai la dispoziție pentru a participa în procesul de luare a deciziilor, ascultând diferite opinii și inclusiv asumându-ți anumite consecințe. Anume așa, cetățenii sunt antrenați în procesul de laure a deciziilor.”, a menționat Dafina Gercheva, Coordonatoare Rezidentă a Națiunilor Unite și Reprezentantă Permanentă PNUD.

Unul din motivele din care tinerii nu sunt implicați în procesele electorale este necunoașterea posibilităților și opțiunilor pe care le au.  Odată împlinind 18 ani, ei pot susține procesul alegerilor prin diferite modalități, fie implicându-se direct, devenind, astfel, funcționar electoral sau observator, fie indirect, devenind ”ambasador” în domeniul electoral și diseminând informația mai departe semenilor săi.

”Tehnologia și inovațiile au schimbat viața noastră în foarte multe feluri. Iată de ce, consider acum perioada cea mai potrivită pentru ca tinerii să se implice politic și să înceapă a construi viitorul țării sale. a declarat Stephanie Chetraru, Director, Programe Democrație și Bună Guvernare, USAID Moldova.  

Pe parcursul anului 2017, CICDE a desfășurat mai multe activități de educare civică a cetățenilor în cadrul campaniei de informare ”Particip! Învăț! Decid!”. Astfel, au avut loc cinci jocuri intelectuale „Ce? Unde? Când?” în domeniul electoral destinate elevilor din licee, organizate cinci platforme de discuții pe tematici electorale, denumite e-Hub, pentru studenți, tineri profesori, etc.,  și implementată o școală electorală de week-end pentru tinerii activiști civici și membri ai organizațiilor de tineret ale partidelor politice.

„În baza experienței Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral în organizarea activităților de educație civică, putem afirma cu certitudine că oferind resurse, instrumente și oportunități continue viitorilor și tinerilor alegători, este facilitat procesul de educare a noilor generații într-un spirit democratic, deoarece Democrația se învață! ” a declarat Pavel Cabacenco, directorul Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral.

În cadrul conferinței, opt tineri: studenți, masteranzi și profesori au făcut mici prezentări, împărtășindu-și, astfel, ideile și experiența sa în domeniul electoral și au motivat participanții să se implice mai mult și să fie mai activi, inclusiv prin propriul exemplu. 

Eveniment organizat de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală și Parlamentul Republicii Moldova, realizat în cadrul Proiectului “Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente” implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Olandei prin Programul Matra”. Opiniile exprimate în cadrul evenimentului nu reflectă neapărat punctul de vedere al agențiilor USAID sau PNUD Moldova.