Peste 2 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova din țară și de peste hotare au fost beneficiari ai Campaniei de informare și educare civică „Democrația contează”

  • 14.12.2018
  • 2852
  • 0

Comisia Electorală Centrală și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral au prezentat rezultatele Campaniei de informare și educare  civică „Democrația contează”. Conform datelor estimative privind impactul ce l-a avut campania, 343 447 de alegători sau viitori alegători au participat direct la toate activitățile desfășurate, iar 1 720 580 de alegători au auzit, au vorbit, au discutat, au citit despre noul sistem electoral și alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

 

Rezultatele au fost prezentate în cadrul CICDE Open Talks, ediția 2018, desfășurată, ieri, 13 decembrie, curent la Chișinău. Ediția din acest an a fost organizată sub genericul „Ambasadorii educației electorale și civice”. Mai mulți experți, tineri, jurnaliști, reprezentanți ai societății civile au vorbit despre importanța participării civice și a motivării oamenilor de a fi interesați de procesele electorale.

 

Președinta CEC, Alina Russu, a menționat că anul acesta a fost unul bogat în activități. Încă de la începutul anului, CEC a demarat o amplă campanie de informare și educare civică, care a cuprins mai multe grupuri de cetățeni: alegători din regiunile țării, tineri și persoane în etate, cetățeni aflați în afara Republicii Moldova, reprezentanți ai minorităților etnice și persoane cu dizabilități. Sub umbrela campaniei „Democrația contează” au fost desfășurate mai multe evenimente, fiecare având grupul său țintă și un scop bine definit. Suntem mândri să vă spunem că la final de campanie, am reușit să ajungem la un număr impunător de alegători și viitori alegători și aplicînd mai multe insrumente de comunicare, aceștia au aflat despre noul sistem electoral și au primit mai multe informații despre procesele electorale”.

 

Prezent la eveniment, Stefan Liller, Reprezentant rezident adjunct al PNUD Moldova, a declarat: „Este un fapt recunoscut din ce în ce mai mult că alegerile nu reprezintă doar un proces tehnic de administrare a votului. Angajamentul cetățenilor la toate etapele procesului electoral, ca alegători, funcționari electorali, observatori, candidați sau susținători ai acestora, este la fel de important. Nu poți să devii un cetățean activ peste noapte. Implicarea civică trebuie să fie deprinsă „prin practică”, prin experiențe cotidiene, atunci când oamenilor li se dă șansa de a participa direct la luarea deciziilor comune, de a asculta diferite opinii și opțiuni, dar și consecințe, elemente de bază ale societăților cu adevărat angajate în procesele democratice”.

 

CEC și CICDE a premiat 5 instituții de stat, 7 ambasadori ai educației electorale și 12 organizații neguvernamentale pentru promovarea drepturilor electorale ale cetățenilor Republicii Moldova și susținerea acordată în informarea și educarea civică a mai multor grupuri de alegători.

 

Evenimentul a fost organizat de Comisia Electorală Centrală și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral în cadrul Proiectului „Consolidarea democrației prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu sprijinul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.