O mai bună informare electorală pentru diverse grupuri de alegători din Republica Moldova

  • 26.09.2018
  • 2660
  • 0

Mai multe materiale de educație electorală adaptate pentru diverse grupuri de alegători în contextul viitoarelor alegeri parlamentare au fost lansate astăzi, 26 septembrie 2018. Evenimentul a fost organizat de Comisia Electorală Centrală și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) din Moldova.

Pentru prima dată în Republica Moldova, a fost elaborat și tipărit Ghidul Alegătorului, versiunea „Ușor de citit, ușor de înțeles” în limbile română, rusă și engleză. Această publicație este dedicată  informării persoanelor cu dizabilități psiho-sociale și intelectuale. Au mai fost lansate în limbaj Braille broșura „Democrația contează – Participă!” și „Democrația se învață” împreună cu CD-ul audio ale acelorași broșuri, dedicate persoanelor cu dizabilități de vedere. Directorul executiv al Alianței „INFONET”, organizația neguvernamentală care a muncit cot la cot cu Asociația „Motivație” și alți actori implicați la elaborarea acestor produse, a menționat: „Lucrurile frumoase se întîmplă atunci cînd oamenii buni se gîndesc la lucruri frumoase. Să visăm frumos împreună! Pentru a reuși să ne planificăm viitorul în domeniul electoral pentru a asigura acces egal la vot tuturor cetățenilor”.

Tot astăzi, au fost prezentate materialele informative în limba găgăuză. Aceasta este o noutate și pentru Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, dar și pentru Comisia Electorală din UTA Găgăuzia. Astfel, datorită proiectului, în regiunea găgăuză au ajuns materiale informative și anume: Broșura „Democrația contează – Participă!” și posterul explicativ al sistemului electoral mixt, în trei limbi: română, rusă și găgăuză. De asemenea, la eveniment a fost prezent și Marin Alla, directorul executiv al Organizației neguvernamentale „Tarnă Rom”, care a povestit despre campania informațională desfășurată de echipele mobile în toate localitățile din Republica Moldova unde există reprezentanți ai minorității romilor.

Comisia Electorală Centrală va continua să depună eforturi ca să asigure persoanelor cu dizabilităţi posibilitatea de a-şi exercita pe deplin drepturile politice şi oportunitatea de a beneficia de aceste drepturi în măsură egală cu ceilalţi cetăţeni ai Republicii Moldova. Consider că este de datoria noastră, a societății per ansamblu, să colaborăm, astfel încît cei peste 180 de mii de persoane cu dizabilități, să poată avea acces liber la informație și să-și poată exercita drepturile politice nestingheriți”, a subliniat președinta Comisiei Electorale Centrale Alina Russu.

Alla Skvorțova, specialistă programe de bună guvernare, justiție și drepturile omului în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) din Moldova, a declarat: „Doar prin consecvență, implicare, sinergii eficiente, susținere din partea comunității internaționale, dar și printr-un angajament ferm al statului materializat prin acțiuni concrete vom putea să asigurăm un proces electoral echitabil și accesibil în care fiecare bărbat/femeie, indiferent de grup social sau etnic, să se simtă important, iar vocea sa să fie una auzită”.

O bună parte din aceste materiale de educație electorală au fost distribuite deja în grupurile persoanelor cu dizabilități psihosociale și cu dizabilități de vedere, iar cele traduse în limba găgăuză au ajuns deja în regiune. Campania de informare va continua însă pînă la alegerile parlamentare din februarie 2019.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente” implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.