Nr. 2344 - cu privire la demersul Asociației Obștești Alianța INFONET pentru oferirea suportului logistic la implementarea proiectului „Demers pentru alegeri incluzive, progres democratic și incluziunea electorală a persoanelor cu dizabilități”

  • 17.02.2019
  • 2711
  • 0

H O T Ă R Î R E

cu privire la demersul Asociației Obștești Alianța INFONET pentru oferirea suportului logistic la implementarea proiectului „Demers pentru alegeri incluzive, progres democratic și incluziunea electorală a persoanelor cu dizabilități”

 

Asociația Obștească Alianța INFONET a depus la Comisia Electorală Centrală un demers prin care comunică despre implementarea proiectului „Demers pentru alegeri incluzive, progres democratic și incluziunea electorală a persoanelor cu dizabilități”, solicitînd aprobarea de către Comisia Electorală Centrală a acțiunilor prevăzute pentru ziua alegerilor parlamentare și a referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019 și confirmarea persoanelor desemnate pentru susținerea acestora, după cum urmează:

  1.  translarea de către doi interpreți a comunicărilor oficiale în limbajul mimico-gestual din incinta Comisiei;
  2.  instalarea sistemelor televizate cu circuit închis (STVCI) în cadrul a trei secții de votare cu sediul în orașul Basarabeasca, municipiile Chișinău și Bălți, unde locuiesc compact persoane cu dizabilități de vedere și deservirea acestora de către trei operatori, cîte unul pentru fiecare secție de votare;
  3.  desfășurarea serviciului de translare mimico-gestuală la cererea persoanelor cu dizabilități de auz, în cadrul a cinci secții de votare din mun. Chișinău, cu suportul a cinci interpreți, cîte unul pentru fiecare secție de votare;
  4.  realizarea transmisiunii în direct a comunicărilor oficiale din incinta Comisiei pe pagina de Facebook a Asociației Surzilor din Republica Moldova, serviciul fiind susținut de un operator;
  5.  realizarea transmisiunii în direct a comunicărilor oficiale din incinta Comisiei la postul Radiovision (post de radio al persoanelor cu dizabilități de vedere din Republica Moldova), serviciul fiind susținut de un operator.

 

Proiectul este realizat de Asociația Obștească Alianța INFONET în parteneriat cu Centrul de Reabilitare Medico-Socială pentru Persoane cu Vederea Slabă „LOW VISION”, Asociația Surzilor din Moldova și Centrul Național de Informare și Reabilitare a Asociației Nevăzătorilor din Moldova, Centrul Speranța și Asociația MOTIVAȚIE din Moldova, cu suportul financiar al Fundației Est-Europene în cadrul proiectului „Pledoaria societății civile pentru alegeri incluzive și corecte în Republica Moldova, conform recomandărilor UE și OSCE/ODIHR și angajamentelor internaționale în domeniul drepturilor omului”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.

Iniţiativa comună a acestor asociații obștești îşi propune să analizeze, să dezbată public, să identifice şi să promoveze modele de vot egal, direct, secret şi liber exprimat pentru persoanele cu deficiențe de vedere, auditive, locomotorii, intelectuale și psiho-sociale.

Persoanele delegate de asociațiile obștești menționate supra au semnat un angajament de imparțialitate. Interpreții vor facilita de asemenea, la cerere, comunicarea dintre membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare și alegătorii cu dizabilități de auz.

Comisia Electorală Centrală, asumîndu-și angajamentul de a întreprinde măsuri care să asigure condiții de participare neasistată la procesul electoral a persoanelor cu dizabilități în vederea realizării drepturilor constituționale ale acestora, conducîndu-se de Declarația privind accesibilitatea procesului electoral pentru persoanele cu dizabilități, aprobată prin hotărîrea nr. 3272 din 21 aprilie 2015 și Regulamentul cu privire la accesibilitatea procesului electoral pentru persoanele cu dizabilități, aprobat prin hotărîrea nr. 4463 din 26 ianuarie 2016, consideră binevenită inițiativa de a implementa un astfel de proiect destinat persoanelor cu dizabilități de vedere și de auz și va dispune organelor electorale, pentru care se solicită implicarea, să ofere suportul necesar.

 

În temeiul art. 16 şi 38 din Constituţia Republicii Moldova, Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, ratificată prin Legea nr. 166-XVIII din 9 iulie 2010 şi publicată în Monitorul Oficial la 23 iulie 2010, Programul național de incluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi pentru anii 2017-2022, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 723 din  08 septembrie 2017, publicată în Monitorul Oficial nr. 335-339 din 15 septembrie 2017, art.11, 18, 22 lit. a), art. 26 alin. (1) lit. a), b) şi k) şi art. 59 din Codul electoral nr. 1381-XIII din 21 noiembrie 1997, precum şi în conformitate cu Declarația privind accesibilitatea procesului electoral pentru persoanele cu dizabilități, aprobată prin hotărîrea CEC nr. 3272 din 21 aprilie 2015 și prevederile Regulamentului cu privire la accesibilitatea procesului electoral pentru persoanele cu dizabilități, aprobat prin hotărîrea CEC nr. 4463 din 26 ianuarie 2016, Comisia Electorală Centrală hotărăşte:

 

  1.  Se aprobă desfășurarea serviciului de translare mimico-gestuală a comunicărilor oficiale din incinta Comisiei și se confirmă doi interpreți (conform anexei nr. 1).
  2.  Se aprobă instalarea sistemelor televizate cu circuit închis (STVCI) în cadrul a trei secții de votare cu sediul în orașul Basarabeasca, municipiile Chișinău și Bălți, unde locuiesc compact persoane cu dizabilități de vedere și se confirmă trei operatori responsabili de deservirea STVCI (conform anexei nr. 2).
  3.  Se aprobă desfășurarea serviciului de translare mimico-gestuală la cererea persoanelor cu dizabilități de auz, în cadrul a cinci secții de votare din mun. Chișinău și se confirmă cinci interpreți (conform anexei nr. 3).
  4.  Se aprobă realizarea transmisiunii în direct a comunicărilor oficiale din incinta Comisiei pe pagina de Facebook a Asociației Surzilor din Republica Moldova și se confirmă un operator (conform anexei nr. 4).
  5.  Se aprobă realizarea transmisiunii în direct a comunicărilor oficiale din incinta Comisiei la postul Radiovision (post de radio al persoanelor cu dizabilități de vedere din Republica Moldova) și se confirmă un operator responsabil de transmisiune (conform anexei nr. 5).
  6.  Birourile electorale ale secțiilor de votare nr. 26/21, 26/25, 29/18, 23/16, 23/18 și 30/2 din municipiul Chișinău, nr. 10/1 din mun. Bălți și nr. 40/14 din or. Basarabeasca vor acorda asistența logistică necesară interpreților/experților tehnici împuterniciți cu deservirea sistemului televizat cu circuit închis, care va funcționa în ziua alegerilor parlamentare și a referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019.
  7.  Prezenta hotărîre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, cu respectarea prevederilor privind protecția datelor cu caracter personal.

 

Preşedintele

Comisiei Electorale Centrale                                                                                     Alina RUSSU

 

Secretarul

Comisiei Electorale Centrale                                                                   Veaceslav AGRIGOROAE

 

Chişinău, 17 februarie 2019

Nr. 2344