Nr. 2169 - cu privire la contestaţia nr. CEC-10AP/16 din 22 ianuarie 2019 a domnului Liviu Vovc

  • 26.01.2019
  • 3888
  • 0

 

H O T Ă R Î R E

cu privire la contestaţia nr. CEC-10AP/16 din 22 ianuarie 2019 a domnului Liviu Vovc

 

Pe data de 22 ianuarie 2019, domnul Liviu Vovc a depus la Comisia Electorală Centrală o contestaţie, înregistrată sub nr. CEC-10AP/16, prin care solicită constatarea încălcării prevederilor art.75 alin.(5) din Codul electoral de către concurentul electoral Partidul Democrat din Moldova (în continuare – PDM) și aplicarea sancțiunii prevăzute în acest caz.

În motivarea contestației, autorul face trimitere la concertul din 20 ianuarie 2019 desfășurat în incinta Casei de cultură a s. Suruceni, r-nul Ialoveni, la care au participat mai mulți interpreți, susținînd că a fost organizat din surse financiare necunoscute. Contestatarul precizează că acest concert a fost organizat de un grup de tineri ai satului, despre care a aflat prin intermediul rețelei de socializare Facebook și în urma discuțiilor cu locuitorii satului că acești tineri sînt simpatizanți și membri ai PDM.

Contestatarul menționează că la concert au luat cuvîntul doamna Monica Babuc, candidată pe circumscripția electorală uninominală nr.22 din partea PDM, dar și alți membri ai formațiunii politice respective, funcționari de diferit nivel. În calitate de probe contestatarul a prezentat înregistrarea video a evenimentului.

Autorul contestației califică acest eveniment ca fiind cu tentă electorală, finanțat, de fapt, de concurentul electoral PDM, însă nu din fondul electoral, ceea ce atrage după sine răspunderea stabilită la art. 75 alin. (5) din Codul electoral.

 

Prin referința depusă, reprezentantul cu drept de vot consultativ al PDM la Comisia Electorală Centrală arată că evenimentul din 20 ianuarie curent nu a fost organizat de către concurentul electoral pe care îl reprezintă. Mai menționează că, din informațiile de care dispune, evenimentul a fost organizat de către cetățeni și dedicat sărbătorii Sf. Ioan Gură de Aur, iar pentru confirmare anexează 2 fotografii, observînd că doamna Monica Babuc a fost invitată de către organizatori în calitate de cetățean.

 

Urmare a examinării, în limita competenței instituționale, a motivelor contestaţiei prin prisma cadrului legal ce vizează domeniul finanțării campaniei electorale, a argumentelor aduse în referință, Comisia conchide următoarele.

Autorul contestației susține că PDM a organizat un eveniment, pentru care acesta a suportat cheltuieli, fără a fi efectuate din contul special cu mențiunea „Fond electoral”. În acest sens, conform art. 71 alin. (6) din Codul electoral, examinarea contestațiilor privind finanțarea campaniilor electorale ale concurenților electorali în alegerile parlamentare este de competența Comisiei Electorale Centrale și nu se supune termenelor de prescripție prevăzute la art. 72-74 din Codul electoral.

În fapt, domnul Liviu Vovc s-a adresat Comisiei pe data de 22 ianuarie curent cu o contestație prezentîndu-se în calitate de alegător, însă la acel moment deținea calitatea de candidat la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 pe circumscripția națională pe lista Blocului electoral „ACUM Platforma DA și PAS”, conform hotărîrii nr. 2025 din 2 ianuarie 2019.

La 23 ianuarie 2019, prin hotărîrea nr. 20 a Consiliului electoral al circumscripției electorale uninominale nr.22, or. Ialoveni, contestatarul a fost înregistrat în calitate de candidat la funcția de deputat pe circumscripția uninominală respectivă.

Astfel, Comisia relevă că în relațiile cu organele electorale, statutul ce decurge din activități electorale prevalează față de alte statute pe care le deține persoana, întrucît, pe lîngă anumite drepturi, statutul electoral impune și anumite obligații.

În ceea ce privește obiectul contestației și probele anexate, Comisia menționează că, potrivit pct. 8 din Regulamentul privind procedura de examinare şi soluţionare a contestaţiilor de către organele electorale în perioada electorală, aprobat prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale nr. 3353 din 20 iulie 2010, cu modificările ulterioare, în calitate de probe la contestație pot servi înregistrările audio/video, fotografiile ș.a., în speța respectivă sarcina probării îi revine contestatarului.

Deci contestatarul, cu referire la doamna Monica Babuc, candidata din partea PDM în circumscripția electorală uninominală nr.22, or. Ialoveni, susține că aceasta a participat la eveniment și a pronunțat un mesaj de salut cu tentă electorală, atribuind activitatea de organizare și suportare a cheltuielilor pentru evenimentul din 20 ianuarie 2019 concurentului electoral PDM. Iar pentru faptul că respectivele cheltuieli nu au fost efectuate din contul „Fond electoral” solicită anularea înregistrării concurentului electoral PDM.

Astfel, din probele examinate, Comisia nu poate deduce cu certitudine faptul organizării evenimentului de către partea ale cărei acțiuni se contestă și nici constata că PDM a suportat cheltuielile pentru acest eveniment sau că nu au fost reflectate în rapoartele financiare, de vreme ce din probele prezentate de către reprezentantul cu drept de vot consultativ al PDM la CEC organizatorii evenimentului sînt cetățenii satului. Respectiv, la moment, este imposibil să fie stabilită răspunderea juridică solicitată de contestatar de anulare a înregistrării concurentului electoral PDM, fapt pentru care contestația urmează a fi respinsă.

În privința participării doamnei Monica Babuc la eveniment, Comisia menționează că această acțiune este contestată de către contestatar în instanța de judecată.

Pentru motivele arătate și în temeiul art.18 alin. (2), art. 71 alin. (6), art. 72 alin. (1) din Codul electoral și pct. 26 lit. b) din Regulamentul privind procedura de examinare şi soluţionare a contestaţiilor de către organele electorale în perioada electorală, aprobat prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale nr.3353 din 20 iulie 2010, Comisia Electorală Centrală h o t ă r ă ş t e:

 

  1. Se respinge  contestația nr. CEC-10AP/16 din 22 ianuarie 2019 a domnului Liviu Vovc.
  2. Prezenta hotărîre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale şi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

 

Preşedintele

Comisiei Electorale Centrale                                                                                      Alina RUSSU

 

Secretarul

Comisiei Electorale Centrale                                                                    Veaceslav AGRIGOROAE

 

Chişinău, 26 ianuarie 2019

Nr. 2169