Nr. 2146 - cu privire la contestaţia nr. CEC-10AP/15 din 22 ianuarie 2019 a domnului Ion Terguță, candidat la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Blocului electoral „ACUM Platforma DA și PAS”  în circumscripția uninominală nr. 17, or. Nisporeni

  • 25.01.2019
  • 3740
  • 0

H O T Ă R Î R E

cu privire la contestaţia nr. CEC-10AP/15 din 22 ianuarie 2019 a domnului Ion Terguță, candidat la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova

din partea Blocului electoral „ACUM Platforma DA și PAS”

 în circumscripția uninominală nr. 17, or. Nisporeni

 

Pe data de 22 ianuarie 2019, domnul Ion Terguță, candidat la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Blocului electoral „ACUM Platforma DA și PAS” în circumscripția uninominală nr. 17, or. Nisporeni, a depus la Comisia Electorală Centrală o contestaţie, înregistrată sub nr. CEC-10AP/15, prin care solicită:

  1. primirea și examinarea contestației;
  2. prezentarea, la solicitarea Comisiei, de către Consiliul electoral al circumscripției electorale uninominale nr. 17, or. Nisporeni (în continuare – CECEU nr. 17) a dosarului de înregistrare a domnului Vladimir Plahotniuc, cu listele de subscripție completate;
  3. constatarea faptului că adoptarea hotărîrii nr. 17 din 3 ianuarie 2019 a CECEU nr. 17 „Cu privire la cererea de înregistrare a domnului Vladimir Plahotniuc în calitate de candidat la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, pentru circumscripția electorală  uninominală  nr. 17, or. Nisporeni” s-a făcut cu încălcarea dispozițiilor art. 47 alin. (3) teza a doua, alin. (4) și alin. (6) din Codul electoral, precum și a pct. 43 subpct. 2 lit f) din Regulamentul privind modul de întocmire, prezentare și verificare a listelor de subscripție, aprobat prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale nr. 1730 din 3 iulie 2018;
  4. anularea hotărîrii nr. 17 din 3 ianuarie 2019 a CECEU nr. 17.

Contestatarul arată că recent a preluat de pe canalul Youtube un video intitulat „27.12.2018 Forum PDM Nisporeni” din care rezultă fără echivoc că înregistrarea domnului Vladimir Plahotniuc, implicit adoptarea hotărîrii nr. 17 din 3 ianuarie 2019 de către CECEU nr. 17, s-au realizat cu încălcarea gravă a Codului electoral și a Regulamentului privind modul de întocmire, prezentare și verificare a listelor de subscripție, aprobat prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale nr. 1730 din 3 iulie 2018.

           Analizînd contestația, Comisia remarcă următoarele.

Prin hotărîrea nr.17 din 3 ianuarie 2019, CECEU nr. 17 a dispus înregistrarea domnului Vladimir Plahotniuc în calitate de candidat la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe circumscripția uninominală nr.17 din partea Partidului Democrat din Moldova.

În conformitate cu art.72 alin. (2) din Codul electoral, „Acțiunile/inacțiunile și hotărîrile organelor electorale pot fi contestate la organul electoral ierarhic superior, iar acțiunile/inacțiunile concurenților electorali – direct în instanța de judecată, în termen de 3 zile calendaristice de la data săvîrșirii acțiunii/identificării inacțiunii sau adoptării hotărîrii.

Termenul de depunere se calculează începînd cu ziua următoare zilei în care a fost săvîrșită acțiunea, a fost identificată inacțiunea sau a fost adoptată hotărîrea”.

La 22 ianuarie 2019, ora 10:45, cu o depășire de aproape 20 de zile a termenului, autorul contestă legalitatea hotărîrii nr. 17 din 3 ianuarie, prin care consiliul s-a pronunțat asupra valabilității semnăturilor colectate, punînd la îndoială corectitudinea colectării semnăturilor pe listele de subscripție.

De menționat că termenul de prescripție de 3 zile prevăzut la art.72 alin. (2) din Codul electoral este stabilit în vederea garantării stabilității raporturilor juridice ce decurg din exercitarea dreptului constituțional de a fi ales într-o perioadă restrînsă de timp, după cum este perioada electorală, fiind opozabil de a fi respectat în materie de contestații atît de concurenții electorali, cît și de organele electorale.

Prin urmare, contestația nr. CEC-10AP/15 din 22 ianuarie 2019 este depusă în afara termenului de prescripție prevăzut la art.72 alin.(2) din Codul electoral. În legătură cu aceasta, Comisia Electorală Centrală nu are suport legal de a supune examinării în fond contestația și de a întreprinde toate acțiunile regulamentare conform acestei proceduri.

 

Pentru motivele arătate și în temeiul art.18 alin.(2), art.72 alin.(1) din Codul electoral și pct.26 lit.b) din Regulamentul privind procedura de examinare şi soluţionare a contestaţiilor de către organele electorale în perioada electorală, aprobat prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale nr.3353 din 20 iulie 2010, Comisia Electorală Centrală h o t ă r ă ş t e:

 

  1. Se respinge ca tardivă contestația nr. CEC-10AP/15 din 22 ianuarie 2019 a domnului Ion Terguță, candidat la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Blocului electoral „ACUM Platforma DA și PAS” în circumscripția uninominală nr. 17, or. Nisporeni.
  2. Prezenta hotărîre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale şi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

 

Preşedintele

Comisiei Electorale Centrale                                                                                        Alina RUSSU

 

Secretarul

Comisiei Electorale Centrale                                                                     Veaceslav AGRIGOROAE

 

Chişinău, 25 ianuarie 2019

Nr. 2146