Conducerea CEC a avut o întrevedere cu experții Comisiei de la Veneția și ai OSCE/ODIHR

  • 10.05.2017
  • 2570
  • 0

CEC, - Conducerea Comisiei Electorale Centrale (CEC) a avut o întrevedere cu delegația comună a Comisiei de la Veneția și ai OSCE/ODIHR, care se află în aceste zile la Chișinău, într-o vizită de informare asupra  inițiativei de revizuire a legislației electorale a Republicii Moldova.

Conducerea CEC a apreciat înalt interesul manifestat de către experți pentru organizarea și desfășurarea alegerilor în Republica Moldova, precum și deschiderea acestora prin oferirea suportului necesar la perfecționarea cadrului legal în domeniu.

Așa cum modificarea sistemului electoral ține de oportunitatea politică, CEC s-a expus doar vizavi de aspectele tehnico-organizatorice. Subiectele discutate de către oficiali au vizat, în mod special, constituirea circumscripțiilor uninominale și a organelor electorale inferioare.

În cadrul întrevederii, a fost reiterat angajamentul autorității electorale față de bunele practici, principii și standarde internaționale în materie electorală, care relevă că orice reformă a sistemului electoral ar fi bine să fie efectuată cu suficient timp înainte de scrutin, pentru a se reuși ajustarea cadrului normativ și a practicii electorale, pregătirea logisticii necesare, instruirea funcționarilor electorali și a altor subiecți interesați, precum și informarea alegătorilor.

Conducerea Comisiei a menționat că  instituția este pregătită să organizeze și să desfășoare alegeri, în cadrul unor reguli exhaustive și clar definite de către legiuitor. Or, misiunea noastră este de a crea condiții optime pentru ca toți cetățenii Republicii Moldova să-și poată exercita dreptul constituțional de a alege și de a fi aleși.