logo

Pagina oficială

Comisia Electorală Centrală

a Republicii Moldova

Alegeri parlamentare peste 35 zile

Astăzi este marcată Ziua Internațională a Alegerilor

  • 01.02.2018
  • 494
  • 0

Chişinău, CEC – Astăzi, 1 februarie 2018, Comisia Electorală Centrală marchează Ziua Internaţională a Alegerilor. Cu acest prilej CEC organizeazăă mai multe activități menite să atragă atenţia cetăţenilor asupra importanţei alegerilor într-o societate democratică.

Astfel, șirul evenimentelor a început cu vizitarea Comisiei și a Centrului de Instruire în Domeniul Electoral de către elevii claselor a VI-a, Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu”, clasei a X-a, Liceul Teoretic ”Dante Alighieri” și tinerii de la Centrul Republican pentru Copii și Tineret ARTICO. Aceștia au excelat în exercițiul democratic al alegerilor printr-un joc de simulare și au prezentat modelul unui alegător exemplar, dar și a unui funcționar electoral dedicat, au participat la un joc interactiv de cunoștințe electorale. Totodată, în cadrul evenimentului elevii au aflat despre importanța alegerilor, care sunt atribuțiile și activitățile desfășurate de Comisie și cum se organizează alegerile. Tinerii au vizitat subdiviziunile aparatului CEC, avînd posibilitatea să se familiarizeze îndeaproape cu activitățile desfășurate de către acestea.

Evenimentele organizate în contextul Zilei Internaționale a Alegerilor vor continua și pe parcursul săptămînii viitoare prin organizarea unor lecții publice în universitățile din mun. Chișinău, a unui club de presă și a unui offline cu bloggerii. În cadrul acestor evenimente va fi prezentat sloganul campaniei de educare și informare civică desfășurată de CEC în acest an și va fi lansat primul spot motivațional.

Amintim că iniţiativa de a institui o Zi internaţională a Alegerilor a fost lansată la Conferinţa Globală a Oficialilor Electorali desfăşurată în perioada 14 – 17 septembrie 2005 în Ungaria. Cu acest prilej felicităm cetăţenii Republicii Moldova, funcţionarii electorali, administraţia publică centrală şi locală, partenerii noştri de dezvoltare, societatea civilă, partidele politice, mass-media pentru participarea și promovarea activă a alegerilor libere și corecte în țara noastră și aducem sincere mulțumiri pentru conlucrare şi suportul acordat în organizarea și desfăşurarea scrutinelor.