Nr. 5017 - privind demersul de înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Politic Partidul Oamenilor Muncii, a simbolului electoral și confirmarea persoanei responsabile de finanțe (trezorierul)

  • 17.06.2021
  • 1144
  • 0
H O T Ă R Â R E
privind demersul de înregistrare a candidaților la funcția de deputat
în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Politic Partidul Oamenilor Muncii, a simbolului electoral și confirmarea persoanei responsabile de finanțe (trezorierul)
 
La 11 iunie 2021, președintele Partidului Politic Partidul Oamenilor Muncii a depus la Comisia Electorală Centrală un demers prin care solicită înregistrarea listei de candidați la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova (în continuare – lista de candidați), cu următoarele documente anexate:
  1. Procesul-verbal nr. 7CR al ședinței Consiliului Republican al Partidului Politic Partidul Oamenilor Muncii din 9 iunie 2021, în cadrul căreia s-a aprobat lista celor 65 de candidați la funcția de deputat în Parlament pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021;
  2. Lista candidaților la funcția de deputat în Parlament pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, inclusiv versiunea electronică a listei;
  3. Datele biografice ale candidaților;
  4. Declarațiile candidaților privind consimțământul de a candida la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova;
  5. Declarațiile privind lipsa interdicțiilor stabilite la art. 2 alin. (61) din Legea nr. 39/1994 despre statutul deputatului în Parlament;
  6. Declarațiile pe propria răspundere privind lipsa interdicțiilor legale;
  7. Declarațiile de avere și interese personale ale candidaților pentru ultimii 2 ani anteriori anului în care se desfășoară alegerile, inclusiv versiunea declarațiilor ce nu conțin date personale;
  8. Copiile de pe buletinele de identitate ale candidaților.
Totodată, a fost prezentat simbolul electoral pentru imprimare în buletinul de vot – pe fundalul de culoare roșie este imprimată o strângere de mână de culoare albă, care înseamnă prietenie și solidaritate. Cele trei stele, două albe și cea din mijloc de culoare galbenă semnifică: demnitate, solidaritate și putere. Cuvântul „POM” este denumirea prescurtată a Partidului Politic Partidul Oamenilor Muncii. În varianta alb-negru, desenul și literele de culoare neagră pe fundal alb.
Examinând setul de documente, s-a constatat că, potrivit pct. 2 al procesului-verbal menționat mai sus, reprezentant cu drept de vot consultativ în Comisia Electorală Centrală este desemnat domnul Șevcenco Vasile-Timur, nefiind însă anexate acte de deținere de către acesta a studiilor superioare în drept sau administrație publică și, conform spuselor reprezentantului partidului, dânsul nici nu le deține, fapt ce contravine pct. 2 și pct. 4 din Regulamentul cu privire la activitatea reprezentanților cu drept de vot consultativ ai concurenților electorali, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 283 din 12 decembrie 2006, cu modificările ulterioare.
În conformitate cu pct. 3 al procesului-verbal, pentru calitatea de persoană responsabilă de finanțe (trezorier) a fost aprobată candidatura doamnei Donica Rodica.
Restul documentelor prezentate corespund prevederilor Codului electoral și Regulamentului privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 4827 din 7 mai 2021, iar lista de candidați a fost întocmită cu respectarea cotei minime de reprezentare de 40 la sută pentru ambele sexe.
În conformitate cu art. 13, art. 15, art.18 alin. (2), art. 26, art. 41 alin. (2) lit. a), art. 46, art. 49, art. 53 alin. (4), art. 75 alin. (5) lit. c), art. 84 și art. 85 din Codul electoral nr.1381/1997, pct. 36 și pct. 38 din Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 4827 din 7 mai 2021, pct. 2 și pct. 4 din Regulamentul cu privire la activitatea reprezentanților cu drept de vot consultativ ai concurenților electorali, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 283 din 12 decembrie 2006, cu modificările ulterioare, Comisia Electorală Centrală h o t ă r ă ş t e:
 
  1. Se înregistrează 65 candidați la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe lista Partidului Politic Partidul Oamenilor Muncii pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, conform anexei nr. 1.
  2. Se înregistrează simbolul electoral pentru imprimare în buletinul de vot la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, conform anexei nr. 2.
  3. Se respinge confirmarea domnului Șevcenco Vasile-Timur în calitate de reprezentant cu drept de vot consultativ în Comisia Electorală Centrală, pe durata campaniei electorale.
  4. Se confirmă în calitate de persoană responsabilă de finanțe (trezorier) doamna Donica Rodica.
  5. Candidații înregistrați la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, care cad sub incidența prevederilor art. 13 alin. (3) din Codul electoral, își vor suspenda activitatea din funcția pe care o dețin pe durata campaniei electorale. Nesuspendarea din funcție va duce la anularea înregistrării și excluderea candidatului respectiv din lista concurentului electoral.
  6. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale şi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și poate fi contestată în decurs de 3 zile calendaristice de la data adoptării, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).
 
Președintele
Comisiei Electorale Centrale                                                                                               Dorin CIMIL
 
Secretarul
Comisiei Electorale Centrale                                                                              Maxim LEBEDINSCHI
 
Chișinău, 17 iunie 2021
Nr. 5017