Nr. 2024 - privind demersul de înregistrare a candidaţilor la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pentru circumscripția națională din partea Partidului Politic ,,Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”, a simbolului electoral şi confirmarea reprezentantului cu drept de vot consultativ în Comisia Electorală Centrală şi a persoanei responsabile de finanţe (trezorierul)

  • 02.01.2019
  • 1753
  • 0

H O T Ă R Î R E

privind demersul de înregistrare a candidaţilor la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pentru circumscripția națională din partea Partidului Politic

,,Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”, a simbolului electoral şi

confirmarea reprezentantului cu drept de vot consultativ în Comisia Electorală Centrală

şi a persoanei responsabile de finanţe (trezorierul)

 

La 26 decembrie 2018, președintele Partidului Politic ,,Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” a depus la Comisia Electorală Centrală un demers prin care solicită înregistrarea listei de candidați la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în circumscripția națională din partea Partidului Politic ,,Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” (în continuare – lista de candidați), cu următoarele documente anexate:

1. Procesul-verbal nr. 6 al ședinței Consiliului Republican al Partidului Politic ,,Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” din 26 decembrie 2018, în cadrul căreia au fost desemnați 55 de candidaţi pentru funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pentru circumscripția națională la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019;

2. Lista candidaților la funcția de deputat în Parlament pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, inclusiv versiunea electronică a listei;

3. Datele biografice ale candidaţilor;

4. Declaraţiile de avere şi interese personale ale candidaților pentru ultimii 2 ani anteriori anului în care se desfășoară alegerile;

5. Certificatele de integritate eliberate de către Autoritatea Națională de Integritate;

6. Declaraţia despre suspendarea, pe durata campaniei electorale, a funcțiilor deținute pentru persoanele care cad sub incidenţa art. 13 alin. (3) din Codul electoral;

7. Copiile de pe actele de identitate ale candidaților;

8. Demersul privind confirmarea domnului Maxim Lebedinschi în calitate de reprezentant cu drept de vot consultativ în Comisia Electorală Centrală pentru perioada electorală. La demers este anexat actul ce atestă deținerea studiilor juridice;

9. Demersul privind confirmarea domnului Andrei Iepure în calitate de persoană responsabilă de finanțe (trezorier).

Totodată, a fost prezentat simbolul electoral pentru imprimare în buletinul de vot –  o stea cu cinci raze, egale după unghi, care se formează din linii cu lungime egală sub unghi de 36 grade în fiecare vîrf, reliefată și divizată în 10 segmente. Unul din vîrfuri este îndreptat perpendicular în sus, sub unghi de 90 de grade față de linia orizontală. Fiecare din vîrfurile stelei, fiind împărțit în două segmente, este colorat cu două culori, într-o consecutivitate conform acelor ceasornicului: alb, negru.

În aceeași zi, la data de 26 decembrie 2018, persoanele incluse în lista de candidați au depus, personal, declarația privind consimțămîntul de a candida la funcția de deputat în Parlament, confirmînd  acest fapt prin semnătura aplicată în lista de evidență întocmită de  Comisia de recepționare și verificare a documentelor din cadrul Comisiei Electorale Centrale.

La examinarea materialelor prezentate, s-a constatat lipsa certificatului de integritate al candidatului Paciu Mihail, respectiv dosarul acestuia este incomplet și, ca urmare, Comisia decide excluderea acestuia din listă. Astfel, candidații de la poziția 33 pînă la poziția 55 se ridică cu o poziție.

Restul documentelor corespund prevederilor Codului electoral și ale Regulamentului privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, aprobat prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale nr. 1731 din 3 iulie 2018. Lista de candidați a fost întocmită cu respectarea cotei minime de reprezentare de 40 la sută pentru ambele sexe.

În conformitate cu prevederile art. 13, art. 15, art.18 alin. (2), art. 26, art. 41 alin. (2) lit. a), art. 46, art. 49, art. 53 alin. (4), art. 84 și art. 85 din Codul electoral nr.1381-XIII din 21 noiembrie 1997 și pct. 43 și 46 din Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, aprobat prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale nr. 1731 din 3 iulie 2018, Comisia Electorală Centrală h o t ă r ă ş t e:

 

1. Se înregistrează 54 de candidaţi la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe lista Partidului Politic ,,Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 în circumscripția națională, conform anexei.

2. Se înregistrează simbolul electoral pentru imprimare în buletinul de vot la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 – o stea cu cinci raze, egale după unghi, care se formează din linii cu lungime egală sub unghi de 36 grade în fiecare vîrf, reliefată și divizată în 10 segmente. Unul din vîrfuri este îndreptat perpendicular în sus, sub unghi de 90 de grade față de linia orizontală. Fiecare din vîrfurile stelei fiind împărțit în două segmente, este colorat cu două culori, într-o consecutivitate conform acelor ceasornicului: alb, negru.

3. Se confirmă în calitate de reprezentant cu drept de vot consultativ în Comisia Electorală Centrală, pentru perioada  electorală, domnul Maxim Lebedinschi.

4. Se confirmă în calitate de persoană responsabilă de finanţe (trezorier) domnul Andrei Iepure.

5. Candidaţii înregistraţi la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, care cad sub incidenţa prevederilor art. 13 alin. (3) din Codul electoral, îşi vor suspenda activitatea în funcţia pe care o deţin pe durata campaniei electorale.

6. Prezenta hotărîre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina-web oficială a Comisiei Electorale Centrale şi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

 

Președintele

Comisiei Electorale Centrale                                                                                           Alina RUSSU

 

Secretarul

Comisiei Electorale Centrale                                                                    Veaceslav AGRIGOROAE

 

Chişinău, 2 ianuarie 2019

Nr. 2024