Nr. 1543 - cu privire la dispoziția nr. 92 din 3 noiembrie 2023 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova

  • 03.11.2023
  • 3362
  • 0

H O T Ă R Â R E

cu privire la dispoziția nr. 92 din 3 noiembrie 2023 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova

 

La 3 noiembrie 2023, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a adoptat Dispoziția nr. 92, potrivit căreia, prin derogare de la prevederile art. 72 alin. (4) și 102 alin. (2) și (5) din Codul electoral nr. 325/2022, a dispus anularea înregistrării concurenților electorali desemnați de Partidul Politic „ȘANSĂ” în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.

Conform pct. 1.2. din dispoziția menționată, Comisia Electorală Centrală, prin intermediul consiliilor electorale de circumscripție, urmează să informeze toate birourile electorale ale secțiilor de votare despre măsura adoptată, în vederea aplicării prevederilor art. 72 alin. (4) din Codul electoral.

Potrivit art. 72 alin. (4) din Codul electoral, dacă concurentul electoral îşi retrage candidatura sau înregistrarea este anulată după tipărirea buletinelor de vot, în buletin, în dreptul acestuia, biroul electoral al secţiei de votare aplică ştampila cu menţiunea „Retras”.

În legătură cu aceasta și în vederea aplicării uniforme a procedurilor electorale, în temeiul art. 25 lit. c), 27 lit. a) și e), 32, 37 alin. (1) lit. f), 41 lit. h) și 72 alin. (4) din Codul electoral nr. 325/2022 și în scopul executării pct. 1.2. din Dispoziția nr. 92 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Comisia Electorală Centrală hotărăşte:

  1. Dispoziția  nr. 92 din 3 noiembrie 2023 a Comisiei pentru Situații Excepționale a  Republicii Moldova se aduce la cunoștința consiliilor electorale de circumscripție de nivelul al doilea. La rândul lor, consiliile electorale de nivelul al doilea vor comunica neîntârziat consiliilor electorale de circumscripție de nivelul întâi dispoziția în cauză, precum și prezenta hotărâre, iar cele din urmă vor informa în acest sens birourile electorale ale secțiilor de votare din raza teritorială a acestora, dar nu mai târziu de ora ridicării buletinelor de vot pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023 de la sediul consiliilor electorale de circumscripție. 
  2. Consiliile electorale de circumscripție și birourile electorale ale secțiilor de votare vor revoca hotărârile ce vizează confirmarea reprezentanților în cadrul acestora și a persoanelor de încredere ale concurenților electorali din partea Partidului Politic „ȘANSĂ”.
  3. Birourile electorale ale secțiilor de votare sau, după caz, consiliile electorale care îndeplinesc și atribuțiile biroului electoral al secției de votare:
  1. vor aplica, cel târziu până la ora 18:00 a zilei de 4 noiembrie 2023, ștampila cu mențiunea „Retras” în toate buletinele de vot, în dreptul tuturor concurenților electorali din partea Partidului Politic „ȘANSĂ”;
  2. vor aplica ștampila cu mențiunea „Retras”, în dreptul concurentului electoral din partea Partidului Politic „ȘANSĂ”, în procesele-verbale pretipărite privind rezultatele numărării voturilor, care se întocmesc de către birourile electorale, precum și în procesele-verbale privind centralizarea rezultatelor votării, care se întocmesc de către consiliile electorale de circumscripție;
  3. vor aduce la cunoștința publică informația privind anularea concurenților electorali înregistrați de Partidul Politic „ȘANSĂ” și retrage listele de candidați făcute publice la sediul biroului electoral al secției de votare.
  1. Consiliile electorale de circumscripție de nivelul întâi vor informa consiliile electorale de circumscripție de nivelul al doilea, până la ora 14:00 a zilei de 4 noiembrie 2023, despre mersul executării Dispoziției nr. 92 a Comisiei  pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova și a prezentei hotărâri, iar informația finală o vor comunica până la ora 18:30.
  2. Consiliile electorale de circumscripție de nivelul al doilea vor informa Comisia Electorală Centrală, până la ora 15:00 a zilei de 4 noiembrie 2023, despre mersul executării Dispoziției nr. 92 a Comisiei  pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova și a prezentei hotărâri, iar informația finală o vor comunica până la ora 19:00.
  3. Partidul Politic „ȘANSĂ” va prezenta, până la ora 17:00 a zilei de 6 noiembrie 2023, raportul privind gestiunea financiară final pentru întreaga campanie electorală.
  4. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării și se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale.

 

Președinta

Comisiei Electorale Centrale                                                                            Angelica CARAMAN

 

Chişinău, 3 noiembrie 2023

Nr. 1543